Προβλήματα συμπεριφοράς

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προβλήματα Συμπεριφοράς

 

Πολλά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας εκδηλώνουν προβλήματα ανεπιθύμητης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς, τα οποία ορισμένες φορές μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ορίων από το περιβάλλον και στην προσπάθεια του παιδιού να τραβήξει την προσοχή. Οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν όταν η κατάσταση του παιδιού τους ξεφεύγει από τα όρια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της οικογένειας και να οδηγεί το παιδί σε προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις. Το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν ήπια ή πιο σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς ανέρχεται στο 7-9% του μαθητικού πληθυσμού και η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλίμακες που καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την ποιοτική αξιολόγηση των συμπεριφορών, ώστε να δοθεί μία σωστή διάγνωση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς είναι τα ακόλουθα:

 1)    Τα παιδιά αρνούνται να συμμορφωθούν με κανόνες και να υπακούσουν είτε τους γονείς τους είτε άλλους ενήλικες.

2)   Τα παιδιά έχουν μία έντονη αρνητική διάθεση για να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά έντονοι καβγάδες.

3)   Τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς προκαλούν συχνά και είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά, ενώ συνηθίζουν να λένε ψέματα για να αποφύγουν την τιμωρία.

4)   Εκδηλώνουν έντονη επιθετικότητα σε ανθρώπους και ζώα και προβαίνουν συχνά σε φθορά ή καταστροφή ξένης περιουσίας.

5)   Εμπλέκονται συχνά σε απάτες ή κλοπές αντικειμένων, η αξία των οποίων αυξάνει ανάλογα με την ηλικία τους, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα με τον νόμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός στον οποίο εκδηλώνονται οι προαναφερθείσες συμπεριφορές διαφέρουν από παιδί σε παιδί (και ενίοτε από πλαίσιο σε πλαίσιο) και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται σωστή αξιολόγηση και διάγνωση με τα κατάλληλα εργαλεία και την ενεργό συμμετοχή των γονέων του παιδιού.